Cannes jest znane z wielu rzeczy, w tym z wyśmienitej kuchni. Nie oszukujmy się, każde wakacje w Cannes i na południu Francji nieodmiennie przywołują obrazy delektowania się małym aperitifem na tarasie, targowisk oferujących specjały skąpane w słońcu i doskonałych restauracji, w których można zjeść przepyszne dania. Przyjeżdżając do Cannes możesz być pewny, że dobrze zjesz. Południowe warzywa grilluje się do perfekcji. Są tez świeżo złowione ryby, kolorowe sałatki, lokalna oliwa z oliwek oraz mały kieliszek różowego wina i masz wszystko, czego potrzebujesz do idealnego wakacyjnego posiłku w stylu prowansalskim. Oto mały przegląd niektórych z 9 najlepszych specjalności, które warto zjeść podczas wakacji w Cannes.
Pissaladière – pizza z nutą Prowansji
Pissaladière można łatwo pomylić z jej włoskim kuzynem. Jeśli jednak przyjrzysz się bliżej, zobaczysz, że tradycyjny sos pomidorowy zastąpiono cebulowym fondue, które gotowało się na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny. Polewę często przygotowuje się z pissalat (kremu z anchois), filetów anchois i czarnych oliwek, nie zapominając o ziołach, które nadają pissaladière niepowtarzalną prowansalską tożsamość, takich jak między innymi czosnek, oregano, tymianek i cząber. To bardzo popularne w Cannes danie można jeść na zimno, ciepło lub prosto z piekarnika. Nadaje się na każdą porę dnia, w tym na przekąskę, lunch lub przystawkę w porze kolacji. Można ją znaleźć we wszystkich dobrych piekarniach.
Daube provençale – gulasz wołowy
Dobry daube provencale (prowansalski gulasz wołowy) wymaga czasu. Na południu Francji, w tym na Lazurowym Wybrzeżu i w Prowansji jest to bardzo popularne danie, które zawsze dobrze smakuje. Kawałek wołowiny lub cielęciny jest wstępnie moczony w czerwonym winie pochodzącym z Gigondas, i ziołami przez pół dnia. Następnie gotowany na parze przez cztery godziny z warzywami, oliwą z oliwek i marynatą. Podaje się go z obfitą porcją makaronu lub puree ziemniaczanego. Do tego sytego posiłku koniecznie należy dodać kieliszek tego samego wina, które znajduje się w marynacie. Udaj się do „La Cuisine d’Aqui” (6 Rue Louis Blanc, 06400 Cannes), gdzie zjesz jeden z najlepszych daube provencale.
Co warto zjeść w Cannes? Bouillabaisse – ryby w centrum uwagi
Skosztuj bouillabaisse (gulaszu rybnego) podczas pobytu w Cannes. W najbardziej tradycyjnych lokalach jada się go w dwóch częściach. Najpierw przygotowuje się bulion z mieszanki cebuli, pomidorów, czosnku, szafranu, białego wina i innych ziół i przypraw. Następnie zanurza się w nim grzanki z chleba czosnkowego. Następnie dodaje się rybę. Bouillabaisse jest przygotowywana z co najmniej czterech różnych gatunków, takich jak ryba skorpenowata, piotrosz i okoń, a także skorupiaków. Wspomniane gatunki ryb są w całości gotowane przed podaniem. Jedne z lepszych bouillabaisse zjesz w „Astoux et Brun” (27 Rue Félix Faure, 06400 Cannes).
Fougassette – prowansalski płaski chleb
Ten prowansalski chleb o podłużnym kształcie z charakterystycznymi otworami jest typowy dla Lazurowego Wybrzeża i Prowansji. Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzesz z: anchois, kostkami boczku, oliwkami, pomidorami, serem, orzechami włoskimi, a nawet ziołami, będzie on przyjemnością dla Twoich kubków smakowych. Fougassette jest zawsze doskonały. Niezależnie od tego, czy chcesz go zanurzyć w dobrej jakości oliwie z oliwek na przekąskę, czy też nałożyć na niego pomidora, czerwoną paprykę, sałatę i oliwki. Nie obawiaj się, jeśli masz ochotę na słodką wersję, ponieważ istnieje również wersja wykonana z wody z kwiatu pomarańczy. Możesz je znaleźć w piekarniach lub na plaży Martinez (La Plage du Martinez).
Ratatouille – ponadczasowy klasyk
Ratatouille to gulasz, którego nie trzeba przedstawiać: warzywa dojrzewające na słońcu, starannie dobrane zioła i powolne gotowanie. Danie to przygotowuje się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów, cebuli i czosnku zmieszanych z tymiankiem, liściem laurowym, cząbrem i innymi wybranymi ziołami. Ratatouille jest jednym z najlepszych sposobów na rozkoszowanie się smakiem a także dbaniem o zdrowie. Jest równie smaczne na zimno, jak i na ciepło, jako przystawka lub dodatek do mięsa lub ryby. Może być także daniem głównym podczas letniego wieczornego posiłku, jeśli jest podawane z porcją ryżu.
Co warto zjeść w Cannes? Zupa pistou – smak południa w jednej łyżce
Zupa pistou, specjalność kuchni prowansalskiej w każdym miejscu smakuje inaczej. Każde miasto, a może nawet i każda rodzina, ma swój własny przepis. Podstawowymi składnikami są zazwyczaj świeże warzywa (cukinia i marchewka), rośliny strączkowe (fasola szparagowa lub nerkowata), makaron, tarty ser (gruyere lub parmezan) oraz słynny sos z czosnku, soli, oliwy z oliwek i posiekanej bazylii znany jako pistou, który dodaje się dopiero podczas serwowania. Miłośnicy jedzenia zjedzą go jako przystawkę, ale może też być głównym posiłkiem. Jest to klasyk zarówno na rodzinne posiłki, jak i na większe imprezy w gronie przyjaciół.
Tarte tropézienne – tarta dla smakoszy
Tarte tropézienne to tarta przygotowywana z ciasta typu brioche, z dodatkiem obfitej warstwy kremu maślanego i śmietany oraz wody z kwiatów pomarańczy. Wszystko to udekorowane jest cukrem. Nie będziesz mógł się doczekać, aż nadejdzie pora deseru lub przekąski. Co ciekawe, ten kultowy deser podbił serce i kubki smakowe Brigitte Bardot. W 1955 roku poprosiła o dokładkę podczas kręcenia filmu „I Bóg stworzył kobietę” („Et Dieu créa la femme”). W dzisiejszych czasach ten nieco dekadencki przysmak jest równie wysublimowany, a dla idealnej równowagi istnieje również wersja owocowa. Spróbuj tego przysmaku podczas wakacji w Cannes.
Socca – naleśnik z ciecierzycy
Socca (naleśnik z ciecierzycy), o pięknym złotym kolorze i niepowtarzalnej mieszance miękkości i chrupkości, to naleśnik aperitifowy z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Przygotowuje się go na dużej miedzianej płycie w piecu opalanym drewnem. Najlepiej podawać ją na gorąco z odrobiną pieprzu i oliwy z oliwek. Zjada się je rękami, najlepiej z kieliszkiem różowego wina w drugiej ręce. Najlepszym miejscem w Cannes, aby spróbować tego dania, jest Socca’nne na targu Forville (Marché Forville). Często jest tam kolejka, ale rozmowa z szefem kuchni i podziwianie jego umiejętności sprawi, że czekanie będzie jak najbardziej przyjemne.
Aioli – czosnek i oliwa z oliwek
Aioli jest uwielbiane w całym basenie Morza Śródziemnego. A wszystko, co należy zrobić, aby je przygotować, to zmiażdżyć ząbki czosnku za pomocą moździerza i tłuczka. Następnie stopniowo dodawać oliwę z oliwek, aby uzyskać emulsję. Tak przynajmniej twierdzą szefowie kuchni. Niemniej jednak, można znaleźć coraz więcej przepisów wykorzystujących jajka do przyrządzenia sosu. Choć jest to raczej majonez niż prawdziwe aioli, którego nazwa jest w rzeczywistości tylko skrótem nazw dwóch składników w kilku językach używanych w basenie Morza Śródziemnego. Aioli nadaje się do posmarowania grzanek lub do wzbogacenia mięsa, ryb, a nawet warzyw.
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.